Bemutatkozás

Papp Orsolya

Több mint húsz éve foglalkozom a növényvilág megismerésével és egyfajta „tolmácsként” az ember-növény kapcsolat fejlesztésével. Hivatásom az, hogy az emberek és a növények világa között közvetítsek: egyrészt a gyógynövény-terápiával segítséget nyújtok testi-energetikai problémák terén, másrészt biokertészeti tanácsadást végzek olyanok számára, akik nem ismerik a gyógy-és fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek termesztési igényeit. Továbbá tanítom a gyógynövények biztonságos felhasználási, feldolgozási módszereit és a természetben való vadon gyűjtés ismereteit. 

Az elmúlt 20 év története felsorolásban, számokban 2017-ig:

 • több mint 30 db könyv lektorálása (kertészeti és gyógynövényes téma)
 • 60 kertészeti és gyógynövényes előadás
 • 7 hazai tanfolyam/szeminárium
 • 1 külföldi tanfolyam
 • 3 különböző termesztőtájban gyakorlati termesztési tapasztalat (Bakony, Somogy, Csongrád), biokertészeti projektvezetőként termelésirányításban
 • 12 kiadványban, könyvben felelős szerkesztő vagy olvasószerkesztői szerep
 • közel 30 ismeretterjesztő vagy tudományos cikkben szerző vagy társszerző
 • 3 régióban, 5 szezonban, hetente több foglalkozás tartása gyerekcsoportoknak erdei iskolában
 • 6 tanfolyam és terepi gyakorlat felnőtteknek
 • gyógynövények termesztése és vadon gyűjtése 9 éve
 • holisztikus fitoterápia végzése 2014-től
 • botanikai élőhelytérképezés több régióban, botanikai szakvélemények 

„Westliche Arzneien und Chinesische Medizin” (=Western Herbs and Chinese Medicine) tanfolyam elvégzése, előadó: dr. Jeremy Ross (München, Németország, 2014) – ezzel az oklevéllel a módszer egyetlen hazai képviselője vagyok.

Az elmúlt 20 év kalandokban, mondatokban

A botanikával (= növénytannal foglalkozó tudományág) kezdődött az út: már a gimnáziumi évek alatt kirándultam, táboroztam, és a kitűnő biológia tanárunk vezetésével alapvető élményeket kaptam az élővilág tiszteletéről és szeretetéről, a természet sokféleségéről, az élőlények összefüggés-rendszeréről. Későbbi munkáim egy része is a botanikával volt kapcsolatos: élőhely-térképezés, erdőrezervátumok és védett területek feltérképezése stb. A természet ismeretét, szeretetét igyekeztem átadni is: sok túrát vezettem gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, erdei iskolai és tantermi foglalkozásokat is tartottam.

A botanikai évek a természet szépségének csodálata mellett egy nagyon fontos üzenetet adtak: kialakult bennem egy minta arról, hogyan működik egy önfenntartó életközösség ember nélkül, és hogyan szabályozza saját folyamatait. Ez a minta nagyon fontos lett később a biokertészeti tevékenységemben.

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végeztem okleveles kertészmérnökként. Az egyetemen a vegyszeres és intenzív növénytermesztést kellett tanulnunk (akkoriban az ökológiai gazdálkodás még a „bolondok aranya” volt), de amint megismerkedtem a biokertészet alapfogalmaival, a gyakorlatban már csak azt voltam hajlandó művelni: Pénzesgyőrben egy hét hektáros öko Oktatóközpontot vezettem, Somogyvámoson (a Krisna-völgyben) kertészeti üzemvezető és szaktanácsadó voltam, Szegeden (Sziksóstón) pedig egy bemutató bio vegyes zöldségeskert, közösségi kert irányítása volt a feladatom. Így szereztem biokertészeti gyakorlati tapasztalatot az ország több termesztőkörzetében. Az utóbbi években országos szinten ökológiai kertészeti kutatásokat végzek, biokertészeti tanfolyamokat tartok és szaktanácsadást végzek.

A fitoterápia (= gyógynövényekkel való gyógyítás) a botanikai és a kertészeti ismeretekkel együtt fejlődött az életemben. Az első tanítóm egy, az egyetemi időkben kialakult kezdődő gyomorfekély volt, melyet 2-3 napon belül a gyógynövények hoztak rendbe. Ez a csoda egy életre elbűvölt… Először a gyógynövények termesztését és vadon gyűjtésük módszertanát ismertem meg a gyakorlatban, és egyre inkább elbűvölt ez a csodálatos világ. Ezért elvégeztem a természetgyógyászati alaptanfolyamot és letettem a fitoterapeuta szakvizsgát, hogy a növényekben rejlő gyógyító erőt tudjam közvetíteni másoknak is.

Annak idején még a taoista mesterem irányította figyelmem a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) világa felé. Ez a holisztikus megközelítés (= a holisztikus gyógyászat célja a test, a lélek, az ember és a környezet közötti harmónia megteremtése) azonnal megragadott: mindig is éreztem, hogy van valahol egy mögöttes rendszer, egy teljességre törekvő világkép, amelyben minden kis információnak pontos helye van! Innentől kezdve egyrészt autodidakta módon, másrészt Hartmann Ferenc HKO tanfolyamán igyekeztem minél többet megtudni erről az orvoslási módról.

Viszont szükségesnek éreztem, hogy a terápiában magyar/kárpát-medencei/európai gyógynövényeket használjak, s nem Kínában honosakat. Az, hogy az európai növényeknek milyen energetikai hatása van, hazánkban kevéssé ismert és kutatott, így külföldön találtam meg ezt a tudást dr. Jeremy Ross tanfolyamán. Megtanultam 50-60 hazai/európai gyógynövény energetikai hatását és a kivonatok elkészítésének módját, emellett fontos volt azt látni, hogy milyen színvonalon működik a természetgyógyászat Németországban és Angliában. Hazatérve ezt az új szemléletű rendszert igyekszem meghonosítani és gyakorlatban is művelni terapeutaként.

Ezen az úton vált fontossá számomra a természeti világ anyagi és energetikai modelljének megismerése, aminek az ember is része. Hitem, hogy az ember harmóniája visszaállítható és fenntartható a belső és a külső világ teljességéhez igazodva. Eme kapcsolat újrafelvételében és fenntartásában kívánok segíteni embertársaimnak.

Tanítók, mesterek

 • Tenzin Wangyal Rinpocse: álomjóga (bön hagyomány) (www.ligmincha.org)
 • Chong An Szunim: zen buddhizmus (www.wonkwangsa.net/hu)
 • Havasi András: taoista filozófia, tai-chi chuan, shen-dao, Hagyományos Kínai Orvoslás alapelvek, yi-ching, Négy Pillér; ezen kívül önismeret, erkölcs, viselkedés, tisztelet és szeretet (www.dao.hu)
 • dr. Jeremy Ross: a kínai gyógyászat és a nyugati gyógynövényes orvoslás ötvözése, kivonatok készítése, diagnosztika a gyakorlatban (www.jeremyross.com)
 • dr. Potoczki Katalin konzultáns orvos: akupunktúra, rendelői gyakorlat, inspiráció (www.tenuitas.hu)
 • Hartmann Ferenc: Hagyományos Kínai Orvoslás a gyakorlatban, rendelői gyakorlat (www.juglandis.hu)
 • Kökény Mária: nyugati fitoterápia, terapeuta viselkedése és erkölcsi hozzáállása a gyakorlatban, erkölcs, tisztelet
 • dr. Szerényi Gábor: természet ismerete és szeretete, botanika, élőhelyismeret, természetjárás
 • Sólyomfi Nagy Zoltán: magyar őshagyomány, táltosdobolás (www.tengri.hu)
 • Suskó Zoltán: buddhista filozófia, shen-dao

Mindannyiuknak múlhatatlan hálával és köszönettel tartozom a színes mozaikokért, melyek életem kaleidoszkópját alkotják!
Tanításuk, példamutatásuk nélkül nem született volna meg ez a „boldog program”, ami ma vagyok.

 

Share This